Javni radovi: U Novom Sadu i Beogradu posao za 500 ljudi

Bez autora
Apr 20 2011

Od ukupno 434 projekta javnih radova u 2011, Beogradu je odobreno 11 projekata, na kojima će posao dobiti 336 nezaposlenih, a Novom Sadu 26 javnih radova, na kojima će biti angažovano 190 osoba. Za projekte u glavnom gradu, Nacionalna služba za zapošljavanje je izdvojila 48 miliona dinara, a za Novi Sad 27 miliona. S obzirom na veličinu gradova, broj projekata koji su odobreni relativno je mali ako se zna da će na nivou Srbije posao dobiti 5.211 građana. Ipak, treba napomenuti da se javni radovi mahom izvode u najnerazvijenim opštinama. Iz budžeta je u ovoj godini za te projekte izdvojeno 700 miliona dinara. Nezaposlena lica angažuju se na period od šest meseci, a prioritet imaju lica romske populacije, izbegla ili raseljena lica, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, lica starija od 45 godina, žene ili socijalno ugrožena lica.

Javni radovi: U Novom Sadu i Beogradu posao za 500 ljudiOd ukupno 434 projekta javnih radova u 2011, Beogradu je odobreno 11 projekata, na kojima će posao dobiti 336 nezaposlenih, a Novom Sadu 26 javnih radova, na kojima će biti angažovano 190 osoba...

Za projekte u glavnom gradu, Nacionalna služba za zapošljavanje je izdvojila 48 miliona dinara, a za Novi Sad 27 miliona.

S obzirom na veličinu gradova, broj projekata koji su odobreni relativno je mali ako se zna da će na nivou Srbije posao dobiti 5.211 građana. Ipak, treba napomenuti da se javni radovi mahom izvode u najnerazvijenim opštinama.

Iz budžeta je u ovoj godini za te projekte izdvojeno 700 miliona dinara.

Nezaposlena lica angažuju se na period od šest meseci, a prioritet imaju lica romske populacije, izbegla ili raseljena lica, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, lica starija od 45 godina, žene ili socijalno ugrožena lica.

- Neki od najinteresantnijih projekata u Beogradu je u Zemunu, gde je gradskoj opštini odobren javni rad „Sačuvajmo zelenu oazu“. Na Paliluli je odobren projekat „Ada Huja – rekreacija, drveće i cveće, a ne smeće“, u Grockoj uređenje priobalja Dunava u zoni arheološkog nalazišta Vinča, a u Obrenovcu projekat koji se bavi čišćenjem i sakupljanjem otpada iz kanala pored lokalnih puteva - kažu za „24 sata” u NSZ.

Treba napomenuti da je sam grad Novi Sad bez ostalih opština dobio tri javna rada na kojima će biti angažovano 15 lica, u vrednosti od tri miliona dinara.

- U Novom Sadu će biti organizovan javni rad Centra za socijalni rad Novog Sada – pomoć starijim sugrađanima u kućnim uslovima, zatim javni rad Gradske biblioteke za formiranje novog ogranka, kao i održavanje kanala otvorene atmosferske kanalizacije u Kisaču, koji je podnela mesna zajednica Kisač - kažu u NSZ.

U NSZ ističu da oni obavljaju selekciju lica koja su izrazila želju svom savetodavcu u NSZ da budu angažovana na ovim projektima. Spisak izabranih lica koji se dostavlja poslodavcu uvek je za 40 odsto veći od traženog broja, a konačna odluka koga će angažovati ostaje na poslodavcu - zaključuju u NSZ.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik